Hjem Våre prosjekter FabLab's - fremtiden innen skreddersydd dagligvare

FabLab's - fremtiden innen skreddersydd dagligvare

Fra innsikt til innovasjon. Klar for fremtiden.

I tett samarbeid med SINTEF har Cody utviklet en kompakt, fremtidsrettet maskin designet for å støtte personlig produksjon. Med fokus på fleksibilitet og skalerbarhet markerer den starten på en ny æra for skreddersydd produksjon innen FMCG.

Fleksible formatendringer. Ingen verktøy nødvendig.

Cody har utviklet et system som tilpasser seg flere emballasjeformater – helt uten behov for verktøy. Rask og automatisk omstilling gir brukerne mulighet til å utvikle og tilpasse egne produkter uten å redusere produksjonshastigheten.

Skreddersydd av Cody

For Cody utløste utfordringen ny, dristig ingeniørtenkning og tett, tverrfaglig samarbeid.

Fra prototype til skalerbar produksjon

Systemet er et bevis på at prototyping og industriell ytelse ikke lenger trenger å være to separate verdener – det er en plattform for vekst.

Drevet av nysgjerrighet.

Se hvordan Cody kan ta ideen din fra prototype til produksjon.

Som partnere i et EU-støttet prosjekt som startet opp i 2019 har Cody utviklet to såkalte FabLab’s (fabrikasjons-laboratorier). Prosjektet har som mål å gi forbrukere mulighet til å skreddersy sine egne forbruksvarer, som f.eks shampoo, sminke, kosttilskudd og mat.

Som partnere i et EU-støttet prosjekt som startet opp i 2019 har Cody utviklet to såkalte FabLab’s (fabrikasjons-laboratorier). Prosjektet har som mål å gi forbrukere mulighet til å skreddersy sine egne forbruksvarer, som f.eks shampoo, sminke, kosttilskudd og mat. Prosjektet består av 6 bedrifter og 7 forskningsinstitusjoner som til sammen representerer 7 forskjellige EU-land med SINTEF som prosjektkoordinator. 

SINTEF kjente godt til oss i Cody fra før via prosjekter vi har hatt med dem tidligere, og tok derfor kontakt for å høre om vi var interessert i å være med på dette.

To maskiner er levert og installert

I desember 2022 ble det bekreftet at installasjonen av de to fablabene var vellykket. Den ene står hos den store industri-inkubatoren CPI i Durham, Storbritannia, og den andre hos SINTEF i Porsgrunn. Begge selskapene har som mål i tiden som kommer å teste og se hvilket potensiale som finnes i maskinene, samt hvordan de kan benyttes til ulike formål og i ulike bransjer. 

Et skifte i forbrukeradferd

En stor trend innenfor forbruksvarer er et ønske og behov om at disse i større grad kan tilpasses den enkelte forbrukers preferanser. Forbrukere blir stadig mer bevisst på egne behov. De er opptatt av hva som passer deres livsstil, og mange tenker på sitt miljøavtrykk. Det å produsere forbruksvarer i mindre skala, som både er mer personlig tilpasset og mer bærekraftig er en utfordring i en industri som i stor grad baserer seg på storskala produksjon og “one size fits all”. Det er her FabLabs kommer inn i bildet. Nettopp for å forsøke å møte forbrukernes etterspørsel etter skreddersydde forbruksvarer, og en mer bærekraftig produksjon.

Stort potensiale

FabLaben som nå er levert til CPI sitt toppmoderne forskningsanlegg er spesialdesignet for å produsere flytende FMCG, mens den som står hos SINTEF er designet for pulverbasert FMCG. Utgangspunktet er at maskinene i dag støtter produksjon av spesialtilpassede vaskemidler, men hva de brukes til kan lett endres ved å bytte moduler.

Prosjektet skal videre identifisere bransjer som har særlig markedspotensiale for spesialtilpassede forbruksvarer. Ved å demonstrere sikker og effektiv drift for denne maskinen legges forholdene til rette for at småskala produksjon av tusenvis av tilpassede produkter, fra kosmetikk, vitaminer og kosttilskudd til husholdningsprodukter, snackbarer og drikke ikke lenger er en fjern drøm!

Se filmen om FabLabene her:

Daglig leder
Ken André Myhra Kihle

Ken André har en master i kybernetikk fra NTNU og har erfaring med programmering, automasjon, kontrollsystemer og kvalitetsledelse. Siden 2019 har han vært vår daglige leder.

992 24 842 ken.andre@cody.no
Meld deg på vårt nyhetsbrev